Android gör livet enklare för e-postdesigners

login-gmailI den senaste versionen av Googles operativsystem Android har man valt att skrota det inbyggda e-postprogrammet. Istället har man byggt ut appen för Gmail så att den även kan hantera de vanligaste mailsystemen, t.ex. Exchange och imap- och pop-protokollen.

För dig som designar e-postutskick och kämpar med att få allt att se bra ut i olika e-postprogram kommer livet nu bli något enklare. Tidigare var man tvungen att testa sin design i både Androids standardapp såväl som i Gmail-appen för att säkra kvalitén, bägge hade högt antal användare och kunde därför inte nonchaleras. Det var inte sällan man behövde göra unika specialanpassningar i sina utskick för båda apparna och sådant kräver både mycket tid och resurser, för att inte tala om kunskap. När den inbyggda standardappen nu försvinner kommer de som fortfarande använder den automatiskt få sin e-post flyttad till Gmail-appen och standardappen stängs därefter av.

Däremot finns som alltid en baksida. Gmail saknar sedan tidigare stöd för CSS. CSS är den primära tekniken man använder för responsiv design (mobilanpassning).