Svårt att hitta rätt bilder?

Publicerad 22 augusti, 2014

Bilder

En bild säger mer än tusen ord.

En klyscha, men fortfarande så sant. Att använda bra bilder i sin kommunikation är viktigt.

En bild kan ibland bara fylla en rent designhöjande uppgift, men oftast hjälper den till att förstärka budskapet. Om man har valt rätt bild. En illa vald bild tillför absolut ingenting, och kan i värsta fall fördunkla budskapet istället för att förstärka det.

60% bättre resultat

Nyheter, pressmeddelanden, blogginlägg och liknande får över 60% bättre resultat vad gäller visningar.* Bilder attraherar dina mottagare och rätt bild tillsammans med en bra rubrik och ingress är en oslagbar kombination.

Stora organisationer bygger oftast upp egna bildbanker med hjälp av egna fotografer, och jobbar du i en sådan organisation är det bara att gratulera. Då har du säkert inget problem att hitta rätt bilder.

Tråkiga bildbanksbilder

Rätt bild behöver däremot inte alltid vara en professionellt tagen bild. Idag finns det många alternativ. Det vanligaste, om man inte har en egenproducerad bildbank, är att gå till någon av alla de sajter som erbjuder gratis eller billiga copyrightfria bilder, så kallade stock photography-bilder. Man kan hitta bra bilder även där, men ofta blir det platta och stereotypa bilder utan personlig touch. Var kritisk när du väljer bild från en sådan källa. Vi har skrivit mer om detta i entidigare artikel.

Men det dyker upp nya tjänster på det här området. Foap är ett bra exempel, och påminner om Instagram, men där företag kan köpa bilder med full licens och använda dem fritt i sin kommunikation. Foap har flera hundratusen användare som lägger upp bilder, och du kan i vanlig ordning söka på kategorier eller med sökord. En bild kostar aldrig mer än 10 USD, vilket känns billigt för det finns bra bilder där, men också mycket skräp.

Efterlys bilder

På Foap kan man också efterlysa bilder för ett visst ändamål, ett så kallat Foap Mission. När Mynewsdesk efterlyste en viss typ av bild fick de in över 1000 bilder på en vecka. Vinnaren belönades med 300 USD. Besök www.foap.com och avgör själv om det passar era behov.

Respektera bildrättigheterna

Att söka efter bilder på Internet kan också fungera ibland, men då gäller det att respektera copyright-bestämmelserna. Du kan inte bara ta en bild som någon annan tagit och använda den, vare sig kommersiellt eller ideellt. Det vi rekommenderar är därför att använda Flickr och Google när du söker fritt efter bilder. Med Flickr, se till att ställa in rättigheterna på ”Creative Commons > Commercial use allowed”, eller vilket val du nu gör, som bilden nedan visar.

flickr_dogs_450px

Om du söker med Google ställer du under ”Sökverktyg” in ”Användningsrättigheter”, som i bilden nedan. De bilder du hittar så med Flickr och Google får du använda i din kommunikation så länge du hänvisar till källan.

google_docs_new_550

Plåta själv

Eller varför fotograferar du inte själv? Oavsett om du tar dina bilder med en smart phone eller en dyr kamera kan säkert dina egna bilder ibland fungera nog så bra som köpta bilder. En bild behöver inte alltid hålla den högsta tekniska kvaliteten för att kännas rätt och övertygande. Det handlar mer om att fånga en stämning eller en upplevelse vid rätt tillfälle, eller att bilden är illustrativ.

Om du vill ha en grundläggande genomgång i fotografi och bildredigering kan vi hjälpa dig. Kontakta Ulf Engborg, 070-868 27 00.

*Källa: Mynewsdesk