10 bildbanker med gratis högupplösta bilder

Publicerad 4 maj, 2017

E-post, SMS & Sociala medier

Bilder är en viktig del i nyhetsbrevet eller kampanjen för att få den effekt ni vill uppnå. Här är ett exempel:

Om ni säljer köksutrustning, vad har ni då med i ert nyhetsbrev? Beskrivning. Pris. Och…en bild på någon läcker maträtt naturligtvis. Det hjälper mottagarna att föreställa sig hur bra de kommer att lyckas i köket.

Att skapa bra visuellt innehåll med hjälp av fina bilder behöver inte kosta stora pengar. Idag finns en mängd sajter med gratis bilder som du kan använda fritt, oftast även för kommersiella ändamål.

Dock kan det vara lite snårigt att hitta bland alla dessa tjänster. Vissa kräver medlemskap, debiterar royalty-kostnader för bilderna, kräver förskottsbetalning eller tar betalt för de högupplösta versionerna.

Därför tänkte vi ge dig lite hjälp att hitta godbitarna i den här djungeln.

Unsplash

Deras bilder håller väldigt hög klass, både kreativt och tekniskt. Gratis medlemskap ger dig möjlighet att ange inom vilka områden du söker bilder. Du kan också följa en eller fler av deras fotografer.

Pixabay

Pixabay är en stor aktör med över 930.000 gratis bilder, illustrationer och videoclips. Materialet är kategoriserat och sökbart, och sajten finns på svenska. Den innehåller också många svenska bilder och du kan söka på svenska ord. Här visas förutom det gratis materialet även bilder från Shutterstock för att finansiera Pixabay och för att ge dig ett urval av professionella foton. De bilderna är märkta med Shutterstocks logotyp.

DesignersPics

DesignersPics bjuder på kreativa bilder som passar bra på bloggar, som memes och för kampanjer. De är högupplösta och gratis, även för kommersiell användning.

StockSnap.io

Med en stor samling gratis, högupplösta bilder är StockSnap.io en riktig guldgruva för alla som behöver bilder för nyhetsbrev, webben, bloggen etc. Här hittar du också en sökfunktion och man kan även sortera bilder efter popularitet.

Free Image’s

Hos Free Image’s kan du välja bland närmare 400.000 bilder, kategoriserade och sökbara. Du måste bli medlem men det kostar inget, och deras stora utbud gör att det är värt mödan.

Kaboompics

Massor med bilder av hög kvalitet inom allt från mode och mat till arkitektur och landskap. Bilderna får användas fritt, även kommersiellt.

New Old Stock

Om du letar efter gamla bilder är New Old Stock platsen för dig. Här finns bara. Här finns bara vintage-material, det mesta i svartvitt, från publika arkiv utan copyright-restriktioner.

Wikimedia Commons

Störst i klassen med 39 miljoner bilder från lång tid tillbaka. Eftersom alla kan lägga upp bilder här hittar man precis allt, och därför kan också kvaliteten variera.

FoodiesFeed

Det finns smala aktörer också. Hos FoodiesFeed hittar du bara ett stort urval läckra bilder på mat och dryck, givetvis kategoriserade och sökbara.

FindA.Photo

De har skapat en egen nisch genom att du kan hitta bilder genom deras ”Browse by color”-sökning utöver den vanliga kategoriseringen. Spännande grepp. Det mesta är gratis.